Χτίζοντας την ενσυναίσθηση μέσω της μηχανικής
Όταν ρωτάτε έναν εκπαιδευτικό για το τι ελπίζει να μάθουν οι μαθητές ενώ εργάζονται σε ένα χώρο δημιουργίας, πιθανόν να αναφέρουν τα τέσσερα “C” της μάθησης του 21ου αιώνα: (critical thinking, communication, collaboration, and creativity as well as character building) κριτική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία και δημιουργικότητα, καθώς και ανάπτυξη χαρακτήρων. Όλα αυτά είναι πιθανά, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που μπορεί να αποδειχθεί το πιο πολύτιμο από όλα.
Ενημερωθείτε για την Μηχανική μέσα από τα σεμινάρια και πακέτα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και STEAM
από την O3 Out of the Ordinary.

Χρήση του δημιουργικού χώρου για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης
Με μια μικρή μετατόπιση της εστίασης, οι χώροι δημιουργίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης.
Οι εργοδότες ανησυχούν ότι οι απόφοιτοι θα έρθουν στις εταιρείες τους χωρίς αίσθηση ενσυναίσθησης, η οποία προέρχεται από τη σύγχρονη κουλτούρα υπευθυνότητας των τεστ με υψηλές απαιτήσεις. Ωστόσο, η ενσυναίσθηση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Όχι μόνο βοηθά έναν φοιτητή να τα πάει καλά με τους συμπαίκτες του, αλλά στη σημερινή διασυνδεδεμένη, παγκόσμια οικονομία, ένας φοιτητής θα πρέπει πιθανότατα να συνεργαστεί με κάποιον από μια άγνωστη κουλτούρα.
Ο χρόνος του δημιουργικού χώρου είναι για την εξερεύνηση της δημιουργικότητας
Πολλοί καθηγητές που χρησιμοποιούν δημιουργικούς χώρους αντιμετωπίζουν τον χρόνο αυτό σαν την “ώρα της ιδιοφυΐας”, τον ελεύθερο χρόνο ιδεών που εισήγαγε η Google και στον οποίο οι εργαζόμενοι είναι ελεύθεροι να δουλέψουν πάνω σε ό,τι τους αρέσει, συμπεριλαμβανομένων των αγαπημένων τους έργων που δεν έχουν ανατεθεί από τους προϊσταμένους. Οι δάσκαλοι των δημιουργικών χώρων τείνουν να ακολουθούν την ίδια προσέγγιση, επιτρέποντας στους μαθητές να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους.
Θα πρέπει η αίθουσα τέχνης να είναι το κέντρο του δημιουργικού χώρου;
Αυτό που προσπαθούν να κάνουν η Google και αυτοί οι εκπαιδευτικοί είναι να ενεργοποιήσουν στους μαθητές τους αυτό που ονομάζεται “σχεδιαστική σκέψη”, τη διαδικασία σκέψης ότι μια εργασία ή ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να είναι διαφορετικός με λίγη δημιουργικότητα και τις κατάλληλες δεξιότητες. Είναι παράγωγο της νοοτροπίας ανάπτυξης.
Οι χώροι δημιουργίας μπορούν να κάνουν και τα δύο, να ενεργοποιήσουν και να προωθήσουν τη σχεδιαστική σκέψη, αναπτύσσοντας παράλληλα την ενσυναίσθηση των μαθητών. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σκεφτόμαστε εξωτερικά και όχι εσωτερικά.
Πώς να αναπτύξετε την ενσυναίσθηση χρησιμοποιώντας το δημιουργικό χώρο
Για να αναπτύξετε την ενσυναίσθηση, σκεφτείτε να καθοδηγήσετε τους μαθητές να εργαστούν για την επίλυση ενός προβλήματος. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι τοπικής ή παγκόσμιας κλίμακας. Η λύση μπορεί να είναι μια εντελώς νέα εφεύρεση ή απλώς ένας νέος τρόπος σκέψης για πράγματα που ήδη υπάρχουν.
Αυτή η μέθοδος αναγκάζει τους μαθητές να κατανοήσουν και να βοηθήσουν τους άλλους. Με άλλα λόγια, ενσυναίσθηση. Μπορεί να σκεφτούν κάτι που διευκολύνει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς για όλους τους συμμαθητές τους. Σε αυτό το παράδειγμα, οι μαθητές πρέπει να μπουν στη θέση του άλλου και να σκεφτούν πώς είναι από μια άλλη οπτική γωνία.
Ή μπορούν να σκεφτούν σφαιρικά, βρίσκοντας νέους τρόπους προστασίας των χωρών του τρίτου κόσμου από τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία. Και πάλι, πρέπει να μπουν στη θέση των ανθρώπων που προσπαθούν να βοηθήσουν.
Επίλυση προβλημάτων: Μια σημαντική δεξιότητα του 21ου αιώνα
Το θέμα δεν είναι αν η λύση λειτουργεί ή αν μπορεί να λειτουργήσει σε κλίμακα. Σημασία έχει ότι οι μαθητές εργάστηκαν με στόχο την επίλυση ενός προβλήματος. Είναι κάτι που οι μηχανικοί κάνουν καθημερινά.
Με την κατεύθυνση να κατασκευάσουν κάτι για να λύσουν ένα πρόβλημα, δεν παρεμποδίζετε τη δημιουργικότητά τους. Απλώς την εστιάζετε, κάτι που χρειάζονται ορισμένοι μαθητές για να είναι επιτυχημένοι στους χώρους δημιουργίας. Είτε τα προβλήματα επιλύονται μέσω της επικοινωνίας, της ανακατανομής των πόρων, είτε με την εφεύρεση κάτι νέου. Ο χρόνος που αφιερώνεται σε ένα δημιουργικό χώρο μπορεί να αποτελέσει ανεκτίμητο πόρο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων.
Πηγή: https://blog.schoolspecialty.com/building-empathy-engineering/
Δωρεάν Συμβουλευτική
Κλείστε ραντεβού για να μάθετε περισσότερα για την Εκπαιδευτική Ρομποτική και το STEAM εδώ!