Προώθηση της αλληλοεκτίμησης στην τάξη σας

Η έκφραση εκτίμησης έχει πολλά οφέλη για τους μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να τους δώσουν την ελευθερία να την εκφράσουν με διαφορετικούς τρόπους για να προωθήσουν την επιλογή των μαθητών.

Από τη Lainie Rowell

Οι έρευνες δείχνουν ότι η εκτίμηση μπορεί να έχει μια υπέρμετρη, θετική επίδραση στην ευημερία και τις σχέσεις. Θέλουμε να το βελτιστοποιήσουμε αυτό στις μαθησιακές μας κοινότητες, οπότε ας αναζητήσουμε στιγμές κατά τις οποίες μπορούμε να βιώσουμε και να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη.

Ενώ η έρευνα υποστηρίζει ότι η γραφή είναι ένας ισχυρός (ακόμη και ηρεμιστικός, για ορισμένους) τρόπος για να εξασκήσουμε την ευγνωμοσύνη, δεν είναι ο μόνος τρόπος. Η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε όλοι μοναδικοί και δυναμικοί, οπότε μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους δεν αρκεί για την ευγνωμοσύνη (ή οτιδήποτε άλλο).

Τα τέσσερα βασικά συστατικά της εμπειρίας της αλληλοεκτίμησης που προσδιορίστηκαν από την ψυχολόγο Andrea Hussong και την ομάδα της είναι: παρατηρήστε, σκεφτείτε, νιώστε και κάντε. Για να συνειδητοποιήσουν όλα τα οφέλη της εμπειρίας της ευγνωμοσύνης, οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να εργαστούν μέσω αυτών των προτροπών:

  • Παρατηρήστε τα πράγματα στη ζωή σας για τα οποία μπορείτε να είστε ευγνώμονες.
  • Σκεφτείτε βαθιά γιατί σας δόθηκε αυτό το πράγμα που εκτιμάτε.
  • Σκεφτείτε πώς αισθάνεστε για το δώρο που σας δόθηκε.
  • Τι μπορείτε να κάνετε για να εκφράσετε την εκτίμησή σας;

Οι τρεις πρώτες προτροπές αφορούν πραγματικά τον προβληματισμό για να βιώσετε την εκτίμηση, ενώ η τελευταία προτροπή είναι μια πρόσκληση για δράση ώστε να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη. Μπορούμε να θεωρήσουμε αυτά τα βασικά συστατικά ως τους σταθερούς στόχους μας και να προσφέρουμε ευέλικτα μέσα για την επίτευξή τους.

Η διαδικασία της παρατήρησης, της σκέψης, του συναισθήματος και της πράξης μπορεί να διαρκέσει μόλις λίγα λεπτά, ή μπορεί να απολαμβάνεται για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Πριν φτάσουμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα σταθερών στόχων και ευέλικτων μέσων που σχετίζονται με την ευγνωμοσύνη, σκεφτείτε το πλαίσιο που σας αφορά:

  • Ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι περιορισμοί του σχεδιασμού σας (π.χ. χρόνος, χώρος, αναπτυξιακή καταλληλότητα);
  • Ποιοι πόροι, προμήθειες και/ή τεχνολογία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των μαθητών;

Τελικά, θέλετε οι μαθητές σας να βιώσουν και να εκφράσουν εκτίμηση για να βελτιώσουν την ευημερία και να καλλιεργήσουν τις σχέσεις. Παρέχοντάς τους την ελευθερία να αποφασίσουν πώς θα το κάνουν αυτό, ικανοποιείτε τις ανάγκες των διαφορετικών και μεταβλητών μαθητών και τιμάτε τα συμφέροντα των ατόμων που απαρτίζουν τη μαθησιακή σας κοινότητα.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα σταθερών στόχων και ευέλικτων μέσων τόσο για τη βίωση όσο και για την έκφραση της ευγνωμοσύνης.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ

Ευέλικτα μέσα: Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τους μαθητές να παρατηρούν το καλό στη ζωή τους και στη μαθησιακή τους κοινότητα. Θέλουμε επίσης να εξετάσουμε τρόπους για να προσφέρουμε υποστήριξη σε όσους το επιθυμούν ή το χρειάζονται. Θα μπορούσατε να κάνετε καταιγισμό ιδεών για θέματα ως τάξη ή να προσφέρετε επιλογές όπως αυτές που αναφέρονται παρακάτω. Όπως και να έχει, οι μαθητές θα πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουν τη δύναμη να επιλέξουν.

  • Μικρά αλλά φοβερά καθημερινά πράγματα
  • Οικογένεια, φίλοι, κατοικίδια
  • Υγεία
  • Συμπτώσεις
  • Φύση, μέρη
  • Εμπειρίες
  • Μαθήματα ζωής

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ

Ευέλικτα μέσα: Σε αυτό το σημείο, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αποτυπώνουμε την εμπειρία, και ακόμη και όταν δεν έχουμε πολύ χρόνο, μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ζωγραφίσουμε, να γράψουμε σε χαρτί, να χρησιμοποιήσουμε επεξεργαστή κειμένου, να ηχογραφήσουμε ένα φωνητικό σημείωμα ή να βγάλουμε μια φωτογραφία.

Ακολουθούν ορισμένες επιλογές που μπορείτε να παρέχετε:

  • Καλλιτεχνική έκφραση: σχέδιο, ζωγραφική, γλυπτική ή κολάζ
  • Ψηφιακά μέσα: βίντεο ή παρουσιάσεις διαφανειών
  • Χάρτες μυαλού ή εννοιών (π.χ., δημιουργήστε ένα κυκλικό διάγραμμα ως τροχό ευγνωμοσύνης)
  • Παράσταση: αφήγηση ιστοριών, ομιλία, ποίηση
  • Γραπτοί προβληματισμοί: ημερολόγιο, γράψιμο επιστολών
  • Άλλο: οι μαθητές μπορούν να προτείνουν άλλη επιλογή

Θέλουμε να προσφέρουμε έναν μπουφέ επιλογών, αλλά δεν θέλουμε να σερβίρουμε την κόπωση των επιλογών με μια πλευρά απογοήτευσης. Φροντίστε να λαμβάνετε υπόψη τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των ατόμων με τα οποία συνεργάζεστε. Με ποια μέσα είναι ήδη εξοικειωμένοι; Ποιες είναι κάποιες επιλογές που θα μπορούσατε να διαμορφώσετε για να τους βοηθήσετε να δημιουργήσουν την εργαλειοθήκη τους, ώστε να έχουν τις δεξιότητες για να εκμεταλλευτούν τις επιλογές;

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ

Ευέλικτα μέσα: Ένας μαθητής μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει το “αποτυπώστε τι σκέφτεστε και πώς αισθάνεστε” από τα παραπάνω, χαρίζοντας τη ζωγραφιά του, το βίντεο κ.λπ. Ή μπορεί να έχει κάτι εντελώς διαφορετικό στο μυαλό του (π.χ. αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κείμενα κ.λπ.) Όπως και να έχει, μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους μαθητές να κάνουν το βήμα παραπάνω όταν εκφράζουν την εκτίμηση τους.

Η μάθηση είναι σημαντικά πιο αποτελεσματική όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση θετικού συναισθήματος παρά σε κατάσταση αρνητικού συναισθήματος, και το να προσφέρουμε στους μαθητές φωνή και επιλογή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τιμήσουμε και να εκτιμήσουμε τη βιωμένη εμπειρία του καθενός. Τι μπορείτε να κάνετε για να φέρετε περισσότερη αλληλοεκτίμηση στη μαθησιακή σας κοινότητα με σταθερούς στόχους και ευέλικτα μέσα;

Πηγή: https://www.edutopia.org/article/teaching-ways-express-gratitude