LEGO® Education > Σχέδια Μαθήματος > ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΟΤΗΤΑΣ:
Μουσική δόνηση
Η Μαρία παίζει πιάνο. Θέλει να δημιουργήσει περισσότερη μουσική. Μπορείτε να της φτιάξετε κάτι για να παίζει;

45-90 λεπτά
Τάξεις A Δημοτικού
Ενδιάμεσο
Προετοιμασία ( Prepare )
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό το μάθημα περιλαμβάνει ένα μέρος Α και ένα μέρος Β. Και τα δύο είναι σημαντικά για την πλήρη εκμάθηση του προτύπου. Εάν ο χρόνος είναι περιορισμένος, επανεξετάστε και τα δύο μέρη για να επιλέξετε τα στοιχεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών σας.
- Χρησιμοποιήστε τους βασικούς στόχους και το πρώτο πρότυπο NGSS (πλαίσιο “Υποστήριξη για τον εκπαιδευτικό”) και τον κατάλογο ελέγχου παρατήρησης (τμήμα “Αξιολόγηση”) για να παρακολουθείτε την πρόοδο και να υποστηρίζετε την επιτυχία.
- Επανεξετάστε αυτό το σχέδιο μαθήματος και τη δραστηριότητα του μαθητή στην εφαρμογή LEGO® Education SPIKE™ App για να αποφασίσετε πότε και πώς να εισαγάγετε και να διαφοροποιήσετε το περιεχόμενο, τις δραστηριότητες ή τις έννοιες του μαθήματος.
- Σε αυτό το μάθημα, η βασική μάθηση έγκειται στο σχεδιασμό και τη διεξαγωγή μιας έρευνας σχετικά με το πώς η δόνηση προκαλεί ήχο. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός μοντέλου είναι ένας διασκεδαστικός, πρακτικός τρόπος διεξαγωγής των ερευνών. Παρέχονται παραδείγματα για έμπνευση. Οι μαθητές θα πρέπει να κατασκευάσουν τις ιδέες τους για ένα τύμπανο ή άλλο μοντέλο δοκιμής.
Επιστημονικό υπόβαθρο – Μουσικές δονήσεις:
- Όταν ένα αντικείμενο δονείται, δημιουργεί ένα κύμα ενέργειας (που ονομάζεται ηχητικό κύμα) το οποίο ταξιδεύει στον αέρα. Το κύμα δονεί τα τύμπανα του αυτιού σας, τα οποία ο εγκέφαλός σας αναγνωρίζει ως ήχο.
- Τα μουσικά όργανα μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με τον τρόπο που παράγουν ηχητικά κύματα. Στα κρουστά όργανα (τύμπανο, ξυλόφωνο), ολόκληρο το όργανο δονείται όταν παίζεται.
- Τα έγχορδα όργανα (βιολί, κιθάρα) παράγουν ηχητικά κύματα από τις δονούμενες χορδές.
- Τα πνευστά όργανα (τρομπέτα, φλογέρα, φλάουτο) παράγουν ήχο με τη δόνηση της στήλης αέρα στο εσωτερικό του οργάνου.
- Τα στοιχεία των δονήσεων των μουσικών οργάνων μπορούν να παρατηρηθούν με την αφή, μερικές φορές με την όραση, και από τους ήχους τους.
- ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν οι μαθητές δεν μπορούν να αισθανθούν ή να παρατηρήσουν κάποια δόνηση με το λευκό πιάτο LEGO, προτείνετε να χρησιμοποιήσουν το χάρτινο ποτήρι όπου η δόνηση θα είναι πιο εύκολο να παρατηρηθεί.
Ανάπτυξη προηγούμενων γνώσεων – Μουσικές δονήσεις:
- Χρησιμοποιώντας το βασικό επιστημονικό υλικό σας, μοιραστείτε πληροφορίες, εικόνες και ορισμούς.
- Τα κοινά μουσικά όργανα περιλαμβάνουν τύμπανο, τρίγωνο, κουρδιστό πιρούνι, ξυλόφωνο, κιθάρα, πιάνο, φλάουτο κ.λπ.
- Όταν ένα αντικείμενο δονείται, κινείται ή κουνιέται μπρος-πίσω.
- Τα υλικά που δονούνται προκαλούν ηχητικά κύματα.
- Τα ηχητικά κύματα μπορούν να προκαλέσουν δόνηση υλικών.
- Βασικό λεξιλόγιο: δόνηση, δόνηση, όργανο
Εμπειρία κατασκευής και προγραμματισμού:
- Επανεξετάστε τις προτάσεις που περιέχονται στο Σχέδιο Ενότητας. Για αυτό το μάθημα, μπορεί επίσης να θέλετε να xρησιμοποιήσετε τις ενότητες Motor Blocks του μενού Help>Icon Blocks στην εφαρμογή SPIKE για να παρέχετε περισσότερη υποστήριξη.
Υλικά:
- Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για να μάθετε να χειρίζεστε το παιχνίδι: Συλλέξτε μερικά μουσικά όργανα για επίδειξη και δοκιμή: τύμπανο, τρίγωνο, κουρδιστό πιρούνι, ξυλόφωνο, κιθάρα, πιάνο ή φλάουτο. Δώστε στα ζευγάρια των μαθητών ένα λάστιχο, ένα χάρτινο ποτήρι και ένα ρηχό μπολ που να χωράει ½” νερό. Καθορίστε αν θα επιτρέψετε στους μαθητές να δοκιμάσουν τις δονήσεις με ένα μπολ με νερό, και καθορίστε τυχόν απαραίτητες προστασίες. Δημιουργήστε ημερολόγια (ένα ανά μαθητή) για την καταγραφή των ήχων, αν χρησιμοποιήσετε την Επέκταση.
ΜΕΡΟΣ Α (45 λεπτά)
Συμμετοχή ( Engage )
(Ολόκληρη η τάξη, 10 λεπτά)

- Παρουσιάστε τον ή τους κύριους χαρακτήρες της ιστορίας και την πρώτη πρόκληση: Η Μαρία παίζει πιάνο. Θέλει να κάνει περισσότερη μουσική. Μπορείτε να της φτιάξετε κάτι για να παίζει;
- Σκεφτείτε-Διευκολύνετε μια σύντομη συζήτηση σχετικά με το(α) θέμα(τα) του μαθήματος, χρησιμοποιώντας την εικόνα της ιστορίας αν θέλετε και επιδεικνύοντας τη χρήση του κουρδιστικού πιρουνιού ή των μουσικών οργάνων που συλλέξατε.
- Αφήστε τους μαθητές να αγγίξουν κάθε όργανο και να νιώσουν τη δόνηση όταν εσείς/αυτοί τα παίζετε. Στη συνέχεια ρωτήστε: Τι αισθανθήκατε όταν αγγίξατε το όργανο; (δονείται/ κουνιέται/ κινείται)
- Πότε δονήθηκε; (Όταν ο δάσκαλος/μαθητής παίζει το όργανο ή όταν βγαίνει ο ήχος)
- Τι νομίζετε ότι το κάνει να δονείται; (Ζητήστε τις προβλέψεις των μαθητών για το πώς το κάθε όργανο κάνει ήχο. Καταγράψτε τις κοινές ιδέες για κοινή αναφορά).
- Πώς μπορείτε να φτιάξετε ένα όργανο που δονείται με τον ίδιο τρόπο; Γυρίστε προς τον γείτονά σας και μοιραστείτε τις ιδέες σας. Στη συνέχεια θα κάνουμε κάποιες δοκιμές για να το διαπιστώσουμε. (Ανακτήστε ιδέες για δοκιμές για κοινή χρήση).
- Μοιράστε ένα LEGO® Education SPIKE™ Essential Set και μια συσκευή σε κάθε ομάδα.
Ανακάλυψη ( Explore )
(Μικρές ομάδες, 25 λεπτά)
- Καθώς οι μαθητές εργάζονται, σκεφτείτε να μοιραστείτε τα παρακάτω παραδείγματα ως υποστήριξη για την οικοδόμηση ή τον προγραμματισμό. Διευκρινίστε ότι το μοντέλο τυμπάνου είναι μια ιδέα για δοκιμή, αλλά οι μαθητές μπορούν να κατασκευάσουν τη δική τους ιδέα για ένα τύμπανο ή άλλο μουσικό όργανο.
- Ζητήστε από τους μαθητές να εργαστούν σε ζευγάρια για να:
- Σχεδιάσουν έναν τρόπο για να δοκιμάσουν την πρόβλεψή τους σχετικά με το πώς τα όργανα παράγουν ήχο (δημιουργώντας δονήσεις), ξεκινώντας με ένα τύμπανο. (Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αίσθηση της δόνησης ή της κίνησης στη λευκή πλάκα όταν παράγεται ήχος ή την παρατήρηση κυματισμών σε ένα μπολ ή μια λεκάνη με νερό που τοποθετείται πάνω στην επιφάνεια του τυμπάνου. ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ότι δεν δημιουργούν όλα τα όργανα αρκετή δόνηση για να την αισθανθείτε στην πλάκα ή για να δημιουργήσετε κυματισμούς).
- Χρησιμοποιήσουν το βασικό μοντέλο για να ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΤΕ ένα τύμπανο βοήθεια Μαρία παίζει περισσότερη μουσική.
- Προγρααμματίσουν το μοντέλο έτσι ώστε το μπαστούνι του τυμπάνου να χτυπάει επανειλημμένα το λευκό πιάτο.
- Βάλουν τους εταίρους να δοκιμάσουν εναλλάξ τις προβλέψεις τους χρησιμοποιώντας το σχέδιο που έφτιαξαν, συμπεριλαμβανομένου:
- το να χτυπήσουν το λευκό πιάτο με το μπαστούνι του τυμπάνου, να παρατηρήσουν (βλέποντας, ακούγοντας, νιώθοντας) αν η λευκή πλάκα δονείται ή κινείται, να προσδιορίσουν πότε το τύμπανο κάνει ήχο.
- Βρουν διαφορετικούς ήχους που μπορεί να κάνει το τύμπανο παίζοντας το με πολλούς τρόπους για να κάνει διαφορετικές δονήσεις (π.χ. χρησιμοποιώντας διαφορετικά “μπαστούνια”, όπως οι δύο άκρες ενός μολυβιού, σύροντας το μπαστούνι κατά μήκος της επιφάνειας της πλάκας αντί να το χτυπήσουν, κ.λπ.)
- Περιγράψουν τι είδαν, άκουσαν και ένιωσαν.
- Διευκολύνουν τον καταιγισμό ιδεών σχετικά με τους τρόπους χρήσης στοιχείων LEGO® ή άλλων υλικών, όπως ένα χάρτινο ποτήρι, για την αλλαγή της επιφάνειας του τυμπάνου ώστε να δημιουργηθούν διαφορετικοί ήχοι.
- Στα μισά του χρόνου εργασίας, βάλτε τους μαθητές να ανταλλάξουν ιδέες χρησιμοποιώντας μια οικεία ρουτίνα της τάξης και στη συνέχεια να ενημερώσουν τα μοντέλα τους με έμπνευση από την ανταλλαγή.
Παράδειγμα ιδεών


Εξηγήστε το ( Explain )
(Ολόκληρη η τάξη, 10 λεπτά)
- Συγκεντρώστε τους μαθητές για ανταλλαγή απόψεων.
- Ζητήστε από κάθε ομάδα να χρησιμοποιήσει το μοντέλο της για να το επιδείξει και να το εξηγήσει:
- Ποια ιδέα (πρόβλεψη) εξέτασαν και πώς. (Τι πίστευαν ότι θα συνέβαινε;)
- Πώς κάνει ήχο το τύμπανό τους;
- Τι έκαναν για να κάνουν διαφορετικούς ήχους με το τύμπανό τους;
- Τι συμβαίνει στο λευκό πιάτο κάθε φορά που ακούνε ήχο από αυτό; Πώς το ξέρουν; Αυτό που συμβαίνει είναι πάντα το ίδιο;
- Μοιραστείτε αυτά που έμαθαν και δώστε παραδείγματα.
- Αν το σχέδιο δοκιμής λειτούργησε ή έπρεπε να το αλλάξουν.
- Καθοδηγήστε τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν στοιχεία από την έρευνά τους για να υποστηρίξουν την ιδέα ότι τα υλικά που δονούνται μπορούν να παράγουν ήχο. (Οι μαθητές θα πρέπει να παρατηρήσουν ότι το χτύπημα της λευκής πλάκας δημιουργεί δονήσεις ή κινείται και ότι η ποσότητα της δόνησης αλλάζει ανάλογα με τη δράση του μπαστουνιού του τυμπάνου. Θα πρέπει να παρέχουν αποδείξεις από αυτά που είδαν, ένιωσαν και άκουσαν. Μπορεί να μην αισθάνονται καμία δόνηση).
Εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε με το Μέρος Β-Εξήγηση, ζητήστε από τους μαθητές να διατηρήσουν τα μοντέλα τους ανέπαφα ή δώστε χρόνο για ανακατασκευή.
ΜΕΡΟΣ Β (45 λεπτά)
Εξηγήστε το ( Explain )
(Ολόκληρη η τάξη, 10 λεπτά)
- Επαναλάβετε τα βήματα από το Μέρος Α-Εξήγηση για να επιδείξουν και άλλες ομάδες και να εξηγήσουν τη μάθησή τους.
Εξελίξτε το ( Elaborate )
(Ολόκληρη η τάξη, 30 λεπτά)
- (5 λεπτά) Υπενθυμίστε τις επιδείξεις από την ενότητα Engage και μοιραστείτε το ιστορικό για να βοηθήσετε τους μαθητές να αναπτύξουν:
- Εκτός από τα τύμπανα, υπάρχουν πολλά άλλα είδη μουσικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των εγχόρδων. Ένας μουσικός χρησιμοποιεί ένα δοξάρι ή μια πένα ή τραβάει τις χορδές με τα δάχτυλά του για να παράγει ήχους σε ένα έγχορδο όργανο.
- (5 λεπτά) Ζητήστε από τους μαθητές να ολοκληρώσουν την επόμενη πρόκληση στην εφαρμογή:
- Να σχεδιάσουν και να δοκιμάσουν πώς τα έγχορδα όργανα παράγουν ήχο. (Μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή να προσαρμόσουν το σχέδιο δοκιμών τους από την Εξερεύνηση για να διερευνήσουν αν και πώς μια ελαστική ταινία μπορεί να παράγει ήχο).
- (15 λεπτά)
- Μοιράστε τις ελαστικές ταινίες.
- Βάλτε τους μαθητές να τεντώσουν και να τραβήξουν τη ζώνη. Τι ακούτε; Βλέπετε; Τι αισθάνεστε; (Θα πρέπει να δουν τη ζώνη να κινείται μπρος-πίσω, να την αισθανθούν να δονείται και να ακούσουν έναν ήχο).
- (5 λεπτά) Ζητήστε από τους μαθητές να μοιραστούν γνώσεις, ιδέες ή δεξιότητες που:
- Tους βοήθησαν να ολοκληρώσουν την πρόκληση.
- Έμαθαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής και της δοκιμής.
- Ζητήστε από τους μαθητές να καθαρίσουν τα σκηνικά και τους χώρους εργασίας.
Αξιολόγηση ( Evaluate )
(Ολόκληρη η τάξη, 5 λεπτά)
- Κάντε καθοδηγητικές ερωτήσεις για να αναδείξετε τη σκέψη των μαθητών και τις αποφάσεις τους κατά τη διάρκεια της ιδέας, της κατασκευής και του προγραμματισμού.
Λίστα ελέγχου παρατήρησης
- Επανεξετάστε τους βασικούς στόχους (πλαίσιο υποστήριξης του εκπαιδευτικού).
- Μοιραστείτε συγκεκριμένες αντιδράσεις και συμπεριφορές των μαθητών σε διαφορετικά επίπεδα κατάκτησης.
- Χρησιμοποιήστε τον κατάλογο ελέγχου για να παρατηρήσετε την πρόοδο των μαθητών:
- Το μοντέλο τυμπάνου τους περιλαμβάνει ένα δονούμενο μέρος.
- Το σχέδιο διερεύνησής τους περιλαμβάνει έναν τρόπο να δοκιμάσουν πώς τα όργανα (και άλλα υλικά) παράγουν ήχο, συμπεριλαμβανομένου του πώς οι ενέργειες κάνουν τα υλικά να δονούνται.
- Χρησιμοποιούν στοιχεία από το μοντέλο τους για να εξηγήσουν ότι τα υλικά που δονούνται προκαλούν ήχο.
Ανατρέξτε στην ενότητα Πρόσθετοι πόροι, Αυτοαξιολόγηση και ανατροφοδότηση από τους συμμαθητές, για περισσότερους τρόπους αξιολόγησης.
Διαφοροποίηση
Απλοποιήστε αυτό το μάθημα:
- Συνδέοντας τα βήματα με τις προβλέψεις των μαθητών σχετικά με τον ήχο και τις δονήσεις. Για κάθε βήμα πρόβλεψης, δοκιμής και παρατήρησης, προτρέψτε και κάντε ερωτήσεις όπως: Τι μπορεί να συμβεί αν χτυπήσετε το πιάτο με το μπαστούνι του τυμπάνου; Δοκιμάστε το. Αισθάνεστε το πιάτο να κινείται;
Αυξήστε τη δυσκολία:
- Προκαλώντας τους μαθητές να κατασκευάσουν ένα έγχορδο όργανο (παρόμοιο με την κιθάρα, το βιολί, το βιολοντσέλο κ.λπ.) χρησιμοποιώντας το SPIKE™ Essential Set. Βάλτε τους να χρησιμοποιήσουν ή να προσαρμόσουν το σχέδιο δοκιμής τους για να διερευνήσουν πώς το όργανο παράγει ήχο. Εναλλακτικά, βάλτε τους μαθητές να διερευνήσουν αν ο ήχος μπορεί να κάνει τα υλικά να δονούνται. Μπορούν να σχεδιάσουν μια δοκιμή με ένα κομμάτι χαρτί και ένα ηχείο.
Επέκταση
- Δώστε σε κάθε μαθητή ένα κενό χάρτινο ημερολόγιο με σημάδια ώρας και μισής ώρας. Βάλτε τους να το χρησιμοποιήσουν για να κρατήσουν ένα γραπτό, οπτικό ή ηχητικό ημερολόγιο με τους ήχους που παρατηρούν σε διαφορετικές ώρες της ημέρας (βουητό ψυγείου, τηλεόραση, πουλί που καλεί ή χτυπάει τα φτερά του, κούνια παιδικής χαράς που τρίζει, χτύπημα μπάλας που αναπηδά). Ζητήστε από τους μαθητές να γράψουν, να σχεδιάσουν (π.χ. να κυκλώσουν ή να χρησιμοποιήσουν βέλη σε μια εικόνα) ή να πουν την ώρα που παρατήρησαν τον ήχο και ποιο αντικείμενο ή υλικό νομίζουν ότι δονείται για να παράγει τον κάθε ήχο.
Εάν διευκολυνθείτε, αυτό θα επεκταθεί πέρα από το 45λεπτο μάθημα.
Γλωσσικές τέχνες: CCSS.ELA-LITERACY.W.1.2
Μαθηματικά: CCSS.MATH.CONTENT.1.MD.B.3
Υποστήριξη εκπαιδευτικών
Οι μαθητές θα:
- Κατασκευάσουν ένα μοντέλο τυμπάνου που χρησιμοποιεί δόνηση για να παράγει ήχο όταν χτυπιέται.
- Σχεδιάσουν και διεξάγουν έρευνες για να ελέγξουν αν τα υλικά που δονούνται παράγουν ήχο.
- Χρησιμοποιήσουν στοιχεία από την έρευνά τους για να υποστηρίξουν την ιδέα ότι τα δονούμενα υλικά μπορούν να παράγουν ήχο.
Πράγματα που θα χρειαστείτε
(ένα για κάθε δύο μαθητές)
- LEGO® Education SPIKE™ Essential Set
- Συσκευή με εγκατεστημένη την εφαρμογή LEGO Education SPIKE App
- Ανατρέξτε στην ενότητα Προετοιμασία – Υλικά.
Επιπρόσθετοι πόροι
Εκπαιδευτικά πρότυπα
- NGSS 1-PS4-1: Σχεδιάστε και διεξάγετε έρευνες για να αποδείξετε ότι τα υλικά που δονούνται μπορούν να παράγουν ήχο και ότι ο ήχος μπορεί να κάνει τα υλικά να δονούνται.
- NGSS K-2-ETSI-1
- CSTA 1A-AP-10
- ISTE 1.4.c
- CCSS.ELA -LITERACY.SL.1.4
- CCSS.MATH.CONTENT.1.OA.C.5
Επέκταση γλωσσικών τεχνών και μαθηματικών
- CCSS.ELA-LITERACY.W.1.2
- CCSS.MATH.CONTENT.1.MD.B.3