Προβολή αποφοίτων της Εβδομάδας Μηχανικών: Chris Golden

Ο νέος κόσμος της εργασίας απαιτεί από τους νέους να εισέρχονται στην ενήλικη ζωή “έτοιμοι για καριέρα”. Πρέπει να έχουν τα ισχυρά θεμέλια γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που απαιτούνται για την εργασία στον 21ο αιώνα. Η κατοχή αυτών των δεξιοτήτων, μαζί με ικανότητες ζωής, όπως η αυτοπεποίθηση και η ηγεσία, θα τους δώσει τη δυνατότητα να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην αντίστοιχη πορεία τους. 

Η συμμετοχή στο FIRST επιτρέπει στους νέους να αναπτύξουν αυτές τις κρίσιμες δεξιότητες μέσω μιας διευρυμένης δομής ομάδας που τους επιτρέπει να πειραματιστούν με τις εργασίες και τα καθήκοντα και να βρουν πού πραγματικά διαπρέπουν. Σε συνεργασία με ένα δίκτυο εταιρικών χορηγών, το FIRST συμβάλλει στην προετοιμασία της σημερινής νεολαίας για το μέλλον της εργασίας. Για τον εορτασμό της Εθνικής Εβδομάδας Μηχανικών, προβάλλουμε μια σειρά αποφοίτων του FIRST που αξιοποιούν αυτές τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες ως μηχανικοί στο εργατικό δυναμικό σήμερα.

Ο Chris Golden εργάζεται για τον χορηγό του FIRST, την Raytheon Technologies, ως μηχανικός συστημάτων. Καθίσαμε μαζί του για να μάθουμε περισσότερα για το πώς χρησιμοποιεί τις δεξιότητες που απέκτησε μέσω της συμμετοχής του στο FIRST στον σημερινό του ρόλο.

Ενημερωθείτε για την εκπαιδευτική ρομποτική και τα μαθήματα εκμάθησης STEM με τα προγράμματα της Ο3 Out Of the Ordinary εδώ:

https://www.o3.gr/ekpaideutiki-robotiki/stem-education/

Μάθετε περισσότερα για τους Διαγωνισμούς του FIRST® LEGO® League και πώς να συμμετέχετε εδώ: 

https://firstlegoleague.gr/

 

Πώς/πότε αρχίσατε να ασχολείστε με το FIRST; 

Στο πρώτο έτος του λυκείου. Ένας από τους φίλους μου άρχισε να εξαφανίζεται κάθε Σαββατοκύριακο, οπότε τον ακολούθησα και μπήκα στην ομάδα 294 του διαγωνισμού ρομποτικής FIRST Robotics Competition: Beach City Robotics. Μετά το κολέγιο μετακόμισα στο σπίτι και η μητέρα μου μου είπε ότι έπρεπε να κάνω κάτι παραγωγικό, όπως να βρω μια δουλειά ή να προσφέρω εθελοντική εργασία. Το να γίνω εθελοντής ως μέντορας ρομποτικής ακούστηκε πολύ πιο διασκεδαστικό από το να δουλεύω. Μετά τον πρώτο χρόνο που ήμουν μέντορας, άλλοι μέντορες και γονείς με βοήθησαν με την αναζήτηση εργασίας, τις δεξιότητες συνέντευξης και τη βελτίωση του βιογραφικού μου. Τον Δεκέμβριο του 2018 βρήκα δουλειά στη Raytheon ως μηχανικός συστημάτων και συνέχισα να είμαι μέντορας.

 

Πώς επηρέασε η συμμετοχή σας στο FIRST τις επιλογές σας για καριέρα/εκπαίδευση μετά την αποφοίτησή σας; 

Είχα πάντα κλίση στη μηχανική, αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν μου άρεσαν τα μαθηματικά. Πάντα λέω στους μαθητές και τους γονείς ότι δεν χρειάζεται να σας αρέσουν τα μαθηματικά για να γίνεις μηχανικός, εγώ βλέπω τα μαθηματικά ως ένα εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων. Όταν βάζεις τη φυσική και τα μαθηματικά σε πρακτικές εφαρμογές, όπως η στατική και η δυναμική, ξαφνικά αποκτούν ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου.

Οι μέντορές μου στην ομάδα μου δίδαξαν όλη τη ροή εργασιών της μηχανικής, από την κατασκευή πρωτοτύπων, τον σχεδιασμό σε CAD (Computer Aided Design), τον υπολογισμό των στατικών δυνάμεων στα κιβώτια ταχυτήτων και τα πνευματικά συστήματα, την κατεργασία μεταλλικών μερών, τη συναρμολόγηση και τέλος τη συντήρηση του συστήματος στον ανταγωνισμό. Η ομάδα με κατέκτησε ολοκληρωτικά και από όλες τις πλευρές – το έλεγε η καρδιά μου να γίνω μηχανικός. Η συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις προβολής και η συζήτηση με τους μέντορες για το τι έκαναν στη δουλειά τους με βοήθησε να περάσω τις αιτήσεις για το κολέγιο και τα μαθήματα στο κολέγιο. Δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά τους μέντορές μου και ελπίζω να μπορέσω να εμπνεύσω και άλλους μαθητές της ομάδας, όπως με ενέπνευσαν οι μέντορές μου.  Ακόμη και κατά τη διάρκεια του πρώτου μου έτους ως μέντορας συνέχισαν να μου διδάσκουν πώς να εφαρμόζω τις αρχές που έμαθα μέσω του πανεπιστημίου σε εφαρμογές της πραγματικής ζωής.

 

Ποιες δεξιότητες αποκτήσατε μέσω του FIRST που χρησιμοποιείτε σήμερα ως μηχανικός;

Τα πάντα. Εννοώ κυριολεκτικά τα πάντα. Οι περισσότεροι μηχανικοί στο τέλος της ημέρας έχουν την ευκαιρία να παράγουν απτά αντικείμενα, με προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα, ενώ εργάζονται σε ομαδικό περιβάλλον. Η μόνη διαφορά σε αυτό που κάνουν οι μηχανικοί αεροδιαστημικής είναι ότι τα πράγματα είναι σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα με μικρότερο περιθώριο κινδύνου, όπου τα μέρη δεν μπορούν να αποτύχουν. Είχα πολλά διαφορετικά προγράμματα/εμπειρίες όσο ήμουν στη Raytheon, από το σχεδιασμό STE (τυποποιημένος εξοπλισμός δοκιμών), τη συναρμολόγηση τακτικών συστημάτων EO/IR (Electro-Optical/Infra-Red), τη δοκιμή πτήσης UAV στο Νέο Μεξικό, το σχεδιασμό ενός συστήματος μαζί με την αγορά εξαρτημάτων, τη συγγραφή απαιτήσεων, τη συγγραφή τμημάτων μιας πρότασης και τη μοντελοποίηση και προσομοίωση στο MatLab. Κάθε μία από αυτές τις εργασίες μπορεί να αποδοθεί σε μια δραστηριότητα της ομάδας ρομποτικής. Αυτό που κάνει τον διαγωνισμό ρομποτικής FIRST Robotics Competition μοναδικό είναι ότι ενώ ο κύκλος ζωής ενός αεροδιαστημικού προγράμματος διαρκεί χρόνια, ο διαγωνισμός ρομποτικής FIRST Robotics Competition διαρκεί λίγους μήνες. Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το σύστημα (ρομπότ) να μελετάται, να σχεδιάζεται, να κατασκευάζεται και να συντηρείται. Θα μπορούσα κυριολεκτικά να μιλάω γι’ αυτό το σημείο όλη την ημέρα και προσπαθώ να το κάνω αυτό ένα σημείο πώλησης σε υποψήφιους μέντορες και ενδιαφερόμενους γονείς.

 

Ποιο ήταν/είναι το μεγαλύτερο πρότυπό σας στον κόσμο της μηχανικής;

Δύο από τους μέντορές μου στο Λύκειο, ο Ken Sterk και ο Peter Johnson. Αποτελούν τεράστια έμπνευση για μένα. Πρέπει επίσης να προσθέσω τον Kelly Johnson, ο οποίος ήταν μηχανικός αεροναυπηγικής και συστημάτων που βοήθησε στην ανάπτυξη του κατασκοπευτικού αεροπλάνου U-2 και του SR-71 Blackbird.

 

Πώς θα περιγράφατε τη δουλειά σας ως μηχανικός;

Εξαρτάται από το πρόγραμμα στο οποίο εργάζομαι. Έχω αγγίξει πολλά ωραία προγράμματα και έχω συνεργαστεί με πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους. Κάποιες μέρες περνάω μέσα σε ένα καθαρό δωμάτιο δουλεύοντας με οπτικά συγκροτήματα ακριβείας για να ευθυγραμμίσω τα εξαρτήματα με ακρίβεια +/- 0,0003 ιντσών, και άλλες μέρες περνάω στη μέση του πουθενά χτυπώντας ένα κομμάτι μέταλλο με ένα σφυρί για να το κάνω να χωρέσει μέσα σε ένα UAV.

Πιο πρόσφατα, εργάζομαι πάνω στις απαιτήσεις ενός τακτικού συστήματος και στη μοντελοποίηση και προσομοίωση. Οι απαιτήσεις υπαγορεύουν τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται το σύστημα και τις δυνατότητες του συστήματος, και για να καταλάβω τα πράγματα έχω τη δυνατότητα να μιλήσω με εξαιρετικά υψηλόβαθμους μηχανικούς και να μάθω γιατί και πώς έλαβαν συγκεκριμένες σχεδιαστικές αποφάσεις.

Στο τέλος της ημέρας το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι. Η μοντελοποίηση και η προσομοίωση είναι να παίρνεις τις θεωρητικές δυνατότητες του συστήματος και να τις δοκιμάζεις σε ένα εικονικό περιβάλλον. Είναι κυριολεκτικά το να στήνεις και να παίζεις βιντεοπαιχνίδια στη δουλειά. Το πιο ευχάριστο και συναρπαστικό πράγμα στο κομμάτι της δουλειάς μου είναι ότι μαθαίνω περισσότερα πράγματα κάθε μέρα. Υπάρχουν τόσες πολλές γνώσεις στη Raytheon και οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους έχω συνεργαστεί είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να διδάξουν και να εξηγήσουν πράγματα.

 

Ποιες θα θεωρούσατε ότι είναι κάποιες κοινές παρανοήσεις σχετικά με τη μηχανική ή τις πραγματικές εργασίες που κάνουν οι μηχανικοί;

Υπάρχουν τόσες πολλές! Η πρώτη είναι ότι πρέπει να είσαι άριστος στα μαθηματικά. Εγώ δυσκολεύομαι με τα μαθηματικά και ψάχνω συνεχώς και ζητώ βοήθεια από τους συναδέλφους μου. Επίσης, υπάρχουν πολλά πεδία της μηχανικής που δεν είναι εντατικά στα μαθηματικά και κάποια που ασχολούνται μόνο με τα μαθηματικά. Δεν κάθονται όλοι οι μηχανικοί όλη μέρα πίσω από έναν υπολογιστή. Οι μηχανικοί κάνουν πάρα πολλή δουλειά στα εργαστήρια και στο πεδίο. Δεν είναι όλοι οι μηχανικοί κολλημένοι μέσα σε ένα γραφείο όλη την ημέρα. Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές θέσεις εργασίας μηχανικών που υπάρχει κάτι για τον καθένα.

Πηγή: https://community.firstinspires.org/engineers-week-alumni-spotlight-chris-golden

Δωρεάν Συμβουλευτική

Κλείστε ραντεβού για να μάθετε περισσότερα
για την εκπαιδευτική ρομποτική εδώ