5 τρόποι για να ξεκινήσετε τη μάθηση μέσω projects

Η ιδέα να φέρετε τη μάθηση βασισμένη σε projects στην τάξη σας μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα δυσβάσταχτη, αλλά υπάρχουν πολλές συμβουλές και πηγές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές που συμμετέχουν σε υψηλής ποιότητας μάθηση βασισμένη σε projects, τα καταφέρνουν εξίσου καλά σε τυποποιημένα τεστ και καλύτερα στην αξιολόγηση δεξιοτήτων που είναι ζωτικής σημασίας σε ένα σύγχρονο εργατικό δυναμικό. Αλλά η ιδέα της μάθησης βασισμένη σε projects μπορεί να είναι δυσβάσταχτη, ειδικά αν δεν έχετε την υποστήριξη της κοινότητας σας ή ακόμη και του σχολείου σας. Ακολουθούν πέντε τρόποι για να ξεκινήσετε τη στροφή προς την αυθεντική μάθηση βασισμένη σε projects στην τάξη σας.

Σε πολλές αίθουσες διδασκαλίας, οι δάσκαλοι διδάσκουν μια ενότητα, δίνουν ένα κουίζ ή ένα τεστ και στη συνέχεια, οι μαθητές πρέπει να κάνουν ένα μικρό project για να δείξουν αυτά που έχουν μάθει. Για να στραφείτε στη μάθηση βασισμένη σε projects, το project πρέπει να είναι η βασική εργασία, έτσι ώστε να γίνει ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές μαθαίνουν την ύλη, και όχι κάτι επιπλέον που πρέπει να κάνουν στο τέλος. Ξεκινήστε αξιολογώντας τις ενότητες που ήδη διδάσκετε. Θα μπορούσατε να παραδώσετε αυτό το περιεχόμενο μέσω ενός project;

Εάν ένα project δεν ικανοποιεί τις προδιαγραφές που χρειάζεται να καλύψετε σε μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα, είτε πρόκειται για γραφή και ανάγνωση, μαθηματικά, επιστήμες ή ιστορία, θα δυσκολευτείτε να βρείτε χώρο για αυτό. Τα καλύτερα projects αναπτύσσουν κατανόηση βασικών εννοιών και δεξιοτήτων. Αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε από το μηδέν. Μπορείτε να βρείτε online δοκιμασμένα projects από πηγές όπως το High Tech High και το PBL Works.

Η καλή μάθηση βασισμένη σε projects απαιτεί χρόνο και περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά μέρη. Κατά τη διάρκεια ενός project, μπορείτε να διδάξετε άμεσα μαθήματα, να προσκαλέσετε ειδικούς να μοιραστούν πληροφορίες και να αναθέσετε έρευνα για ένα πεδίο. Οι μαθητές μπορούν να κάνουν μια αναφορά, να δημιουργήσουν ένα βίντεο, να δημιουργήσουν ένα μοντέλο ή να δημιουργήσουν μια πρόταση. Προσπαθήστε να προσφέρετε πολλούς διαφορετικούς τρόπους στους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες και να δείξουν αυτά που γνωρίζουν. Ίσως μπορείτε να προσεγγίσετε περισσότερους μαθητές αγγίζοντας τι λειτουργεί για αυτούς.

Όταν μια τάξη ασχολείται με τη μάθηση βασισμένη σε projects, θα πρέπει, εάν λειτουργεί καλά, να έχει την αίσθηση μιας αρχιτεκτονικής εταιρείας, ή ενός επιστημονικού εργαστηρίου, ή ενός γραφείου ειδήσεων, παρά ενός ήσυχου μέρους όπου οι μαθητές ακούνε κάποιον να τους μιλάει. Κάντε την τάξη σας ένα εργαστήριο όπου τα παιδιά συναντιούνται σε μικρές ομάδες, παράγουν πράγματα, αξιολογούν εργασίες, δοκιμάζουν υποθέσεις και λύνουν προβλήματα μαζί.

Η μάθηση λαμβάνει χώρα σε όλη τη διαδρομή στη μάθηση βασισμένη σε projects. Παρακολουθήστε την ατομική πρόοδο μέσω όλων των πτυχών του project – από την έρευνα που έκαναν οι μαθητές έως τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν και τα προσχέδια που δημιούργησαν. Αρχικά, καθορίστε τι θέλετε να γνωρίζουν οι μαθητές και στη συνέχεια αναπτύξτε εργασίες που απαιτούν από τους μαθητές να αποδείξουν αυτή τη γνώση και αυτές τις δεξιότητες. Ο προσδιορισμός τού τι είναι καλή απόδοση σε κάθε εργασία θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια ρουμπρίκα που θα θέτει προσδοκίες και θα καθοδηγεί την αξιολόγηση. Και πάλι, μη φοβηθείτε να απευθυνθείτε στους ειδικούς στο διαδίκτυο.

Το να ξεκινήσετε τη μάθηση βασισμένη σε projects μπορεί να σας φαντάζει τρομακτικό, αλλά μπαίνοντας στον κόσμο των υπαρχόντων πόρων για αυτή μπορεί να κάνει τη μετάβαση λίγο πιο εύκολη.

Source: Edutopia.org

 

Στην Ο3 σας παρέχουμε τις πιο εύκολες και αξιόπιστες λύσεις για εκμάθηση μέσω STEM, εκπαιδευτικής ρομποτικής και νέων τεχνολογιών, δηλαδή με τη μέθοδο project, χρησιμοποιώντας τις εκπαιδευτικές λύσεις της LEGO® Education.

Δωρεάν Συμβουλευτική

Κλείστε ένα ραντεβού με έναν ειδικό της Ο3
για να μάθετε περισσότερα για τη μέθοδο project και πως μπορείτε να την εισάγετε στην τάξη σας!