4 τρόποι διδασκαλίας του λεξιλογίου και της αναγνωστικής κατανόησης

Η ταυτόχρονη διδασκαλία αυτών των στρατηγικών γραμματισμού μπορεί να εμπλέξει τους μαθητές σε ενεργή επεξεργασία, βελτιώνοντας τις επιδόσεις και στους δύο τομείς.

Από την Dianne Stratford

Ως εκπαιδευτικός και ερευνητής, γνωρίζω τη σημασία της διδασκαλίας του λεξιλογίου για τη βελτίωση της κατανόησης της ανάγνωσης. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι υπάρχει μια αμοιβαία σχέση μεταξύ των δύο και ότι η βελτίωση του ενός μπορεί να βελτιώσει το άλλο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διδάσκουμε ρητά και άμεσα αυτές τις δεξιότητες στους μικρότερους μαθητές μας. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεκμηριωμένες στρατηγικές για την παροχή διδασκαλίας λεξιλογίου ώστε να βελτιώσουν την αναγνωστική κατανόηση και το αντίστροφο, ενσωματώνοντας τον γραμματισμό σε όλους τους τομείς περιεχομένου. Αυτές θα πρέπει να εμπλέκουν τους μαθητές σε ενεργητική επεξεργασία, η οποία είναι απαραίτητη για τη μάθηση και τη συγκράτηση των μαθητών.

Θα ήθελα να μοιραστώ τέσσερις ενεργητικούς τρόπους διδασκαλίας του λεξιλογίου και της αναγνωστικής κατανόησης που έχουν λειτουργήσει καλά για μένα.

  1. READ-ALOUDS

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενσωματώσουν το λεξιλόγιο σε μια ανάγνωση, αρχικά διαβάζοντας το βιβλίο και εντοπίζοντας τις λέξεις του λεξιλογίου που πρέπει να αποτελέσουν στόχο για διδασκαλία. Διδάξτε εκ των προτέρων τις λέξεις του λεξιλογίου στους μαθητές και κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης συζητήστε τη σημασία τους παρέχοντας σύντομους, φιλικούς προς τους μαθητές ορισμούς (για παράδειγμα, αν ένας χαρακτήρας περιγράφεται ως αγχώδης, ο δάσκαλος θα μπορούσε να προσθέσει: “Αυτό σημαίνει ανήσυχος ή φοβισμένος”). Στη συνέχεια, επανεξετάστε το πλαίσιο των λέξεων μέσα στην ιστορία. Οι μαθητές θα πρέπει να επαναλάβουν τις λέξεις του λεξιλογίου για τη σωστή προφορά και στη συνέχεια να οπτικοποιήσουν τη σημασία της λέξης και να τη συνδέσουν με μια ανάμνηση.

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της λέξης “ανήσυχος”, οι μαθητές θα συνδέσουν τη λέξη με μια στιγμή που ένιωθαν έτσι. Δώστε στους μαθητές ένα παράδειγμα όπου οι λέξεις του λεξιλογίου χρησιμοποιούνται διαφορετικά από τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν στην ιστορία. Για παράδειγμα, αν η ιστορία αφορούσε ένα παιδί που είχε άγχος να πάει σε ένα νέο σχολείο, δώστε στους μαθητές ένα σενάριο όπως “Είχα άγχος όταν έπρεπε να πάω στο γιατρό και να κάνω μια ένεση”.  

Συνεχίστε την ανάγνωση με δραστηριότητες λεξιλογίου και παιχνίδι λέξεων: Για παράδειγμα, ζητήστε από τους μαθητές να δώσουν μια πρόταση χρησιμοποιώντας τις στοχευμένες λέξεις του λεξιλογίου. Μια δραστηριότητα θα μπορούσε να περιλαμβάνει να βάλουν τους μαθητές να υποδυθούν τη σημασία μιας λέξης (“Αν αισθάνεστε αγχωμένοι, πώς θα φαίνεστε;”). Μια άλλη πιθανή δραστηριότητα είναι να εμφανίσετε διάφορες εικόνες και να ζητήσετε από τους μαθητές να αναγνωρίσουν την εικόνα που ταιριάζει με τη συγκεκριμένη λέξη του λεξιλογίου ή οι μαθητές να δώσουν τη λέξη του λεξιλογίου που ταιριάζει με μια συγκεκριμένη εικόνα. Αυτή η δραστηριότητα στοχεύει στις δεκτικές και εκφραστικές γλωσσικές δεξιότητες των μαθητών.

Επέκταση του μαθήματος: Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ενσωμάτωση τεχνικών ερωτήσεων. Για παράδειγμα, ρωτήστε τους μαθητές πώς ή πότε μπορεί να αισθάνονται άγχος ή τι θα μπορούσαν να κάνουν όταν αισθάνονται έτσι. Μια άλλη επέκταση της δραστηριότητας είναι να ζητήσετε από τους μαθητές να εικονογραφήσουν τη λέξη του λεξιλογίου ή να γράψουν μια πρόταση που περιλαμβάνει τη λέξη. 

  1. ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Ένας τρόπος διδασκαλίας του λεξιλογίου είναι η χρήση γραφικών οργανωτών, οι οποίοι είναι χρήσιμοι τόσο για πληροφορίες μυθοπλασίας όσο και για πληροφορίες μη μυθοπλασίας και για τη διδασκαλία σε όλους τους τομείς περιεχομένου. Οι γραφικοί οργανωτές βοηθούν τους μαθητές να οργανώνουν τις ιδέες τους όταν απαντούν σε κείμενα ή ολοκληρώνουν εργασίες γραφής. Επιπλέον, οι γραφικοί οργανωτές ωφελούν τους μαθητές στην ανάκληση και τη μεταφορά πληροφοριών. Η απόφαση για το ποιος γραφικός οργανωτής θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να αποτελεί προσωπική προτίμηση ή να εξαρτάται από την εργασία. Για παράδειγμα, ένας χάρτης ιστορίας θα ήταν κατάλληλος για μυθοπλαστικό κείμενο, αλλά δεν θα ήταν απαραίτητα χρήσιμος με μη μυθοπλαστικό κείμενο. Με μη μυθοπλαστικό κείμενο, η χρήση ενός μοντέλου Frayer ή ενός διαγράμματος Τ στη βελτιστοποίηση της διδασκαλίας του λεξιλογίου έχει το μεγαλύτερο νόημα.

  • T-chart: Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα διάγραμμα Τ για τη σύγκριση παραδειγμάτων και μη παραδειγμάτων της λεξιλογικής λέξης μέσω λέξεων, εικόνων ή προτάσεων.
  • Χάρτης ιστοριών: Ένας χάρτης ιστορίας βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν τα στοιχεία μιας ιστορίας, όπως οι χαρακτήρες, το σκηνικό, το πρόβλημα και η λύση, ή τα διαδοχικά σημεία της ιστορίας, όπως η αρχή, η μέση και το τέλος.
  • Μοντέλο Frayer: Με το μοντέλο Frayer, οι εκπαιδευτικοί βοηθούν τους μαθητές να μάθουν τις λέξεις του λεξιλογίου ενσωματώνοντας έναν ορισμό φιλικό προς τον μαθητή, χαρακτηριστικά, παραδείγματα ή συνώνυμα και μη παραδείγματα ή αντώνυμα. Ένα μοντέλο Frayer μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από την ανάγνωση για την ενεργοποίηση της γνώσης υποβάθρου, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης για τη διδασκαλία του νέου λεξιλογίου ή μετά την ανάγνωση για την αξιολόγηση της κατανόησης του λεξιλογίου. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τη λέξη συνεργασία, μπορούμε να συμπληρώσουμε το μοντέλο Frayer ως εξής:

Ορισμός: Συνεργαζόμενοι

Χαρακτηριστικά: Βοήθεια, μοίρασμα, εναλλαγή

Παραδείγματα: Φτιάχνοντας έναν πύργο Lego με έναν φίλο, βοηθώντας ο ένας τον άλλον να καθαρίσει τα παιχνίδια.

Μη παραδείγματα: Τσακωμός για ένα παιχνίδι, αφήνοντας κάποιον εκτός παιχνιδιού

  1. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Βοηθήστε τους μαθητές να μάθουν πώς να δημιουργούν μια νοητική εικόνα του κειμένου. Αρχικά, επιλέξτε κείμενο που είναι πολύ περιγραφικό. Στη συνέχεια, διαβάστε μερικές προτάσεις, κάντε μια παύση και μοιραστείτε τη σκέψη σας “ζωγραφίζοντας” μια νοητική εικόνα των προτάσεων. Φροντίστε να ενσωματώσετε όλες τις αισθήσεις (βλέπω…, ακούω…, μυρίζω…, κ.λπ.). Βάλτε τους μαθητές να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους και σημειώστε τις διαφορετικές νοητικές τους εικόνες.

Για πιο διαδραστική εξάσκηση, δώστε σε έναν μαθητή μια εικονογράφηση πλούσια σε εικόνες και βάλτε τον να περιγράψει τι υπάρχει στην εικονογράφηση, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές και ο δάσκαλος δημιουργούν μια νοερή εικόνα. Στη συνέχεια, βάλτε τους μαθητές να μοιραστούν την “εικόνα” τους.

  1. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Διδάξτε στους μαθητές πώς να προβλέπουν, να διευκρινίζουν, να ρωτούν και να συνοψίζουν. Θα χρειαστεί μοντελοποίηση από τον εκπαιδευτικό και εξάσκηση των μαθητών. Η χρήση πλούσιας γλώσσας και η συζήτηση γύρω από το κείμενο και τις έννοιες βελτιώνει το λεξιλόγιο και την κατανόηση των παιδιών.

  • Πρόβλεψη: Πριν από την ανάγνωση, χρησιμοποιήστε το εξώφυλλο ή τον τίτλο του βιβλίου για να μιλήσετε για το τι θα συμβεί. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, συζητήστε τι θα συμβεί στην επόμενη σελίδα ή στο επόμενο κεφάλαιο. Μετά την ανάγνωση, ζητήστε από τους μαθητές να πουν τι πιστεύουν ότι θα συμβεί αν η ιστορία συνεχιστεί. Ή ζητήστε από τους μαθητές να ξαναγράψουν το δικό τους τέλος.
  • Διευκρινίστε: Το Clarify μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσει μια στρατηγική αποκωδικοποίησης ή για να αποσαφηνίσει μια ιδέα ή την άγνωστη σημασία μιας λέξης. Για παράδειγμα, ο δάσκαλος μπορεί να κάνει το εξής μοντέλο: “Ξέρω ότι ο ήχος του “ch” και του “st” στο τέλος το κάνει κλειστή συλλαβή, οπότε αυτή η λέξη πρέπει να είναι “chest”.” Ένα παράδειγμα αποσαφήνισης μιας ιδέας μπορεί να μοντελοποιηθεί ως εξής: “Ο πρωταγωνιστής ήταν ‘νυσταγμένος’, γι’ αυτό πήγε να πάρει έναν υπνάκο. Το ‘νυσταγμένος’ πρέπει να σημαίνει ‘κουρασμένος'”.
  • Ερώτηση: “Αναρωτιέμαι …”. Για παράδειγμα, “Αναρωτιέμαι γιατί ο χαρακτήρας έκανε…”, “Αναρωτιέμαι γιατί ο συγγραφέας έγραψε αυτή την πρόταση…” ή “Αναρωτιέμαι γιατί συνέβη το ____”. 
  • Συνοψίστε: Βάλτε τους μαθητές να αναδιηγηθούν μια ιστορία με δικά τους λόγια. Η συμπλήρωση ενός γραφικού οργανωτή, όπως ένας χάρτης ιστορίας, θα τους βοηθήσει να οργανώσουν τις σκέψεις τους και να θυμηθούν τα στοιχεία της ιστορίας. Μπορούν να ανατρέξουν σε αυτόν κατά την αναδιήγηση της ιστορίας.

Όλες αυτές οι τεχνικές μπορούν να τροποποιηθούν για χρήση με μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας ή με αναδυόμενους δίγλωσσους μαθητές. Για παράδειγμα, οι μεγαλύτεροι μαθητές θα είναι σε θέση να δώσουν περίτεχνες γραπτές απαντήσεις αντί για απλές ζωγραφιές. Οι μεγαλύτεροι μαθητές μπορούν επίσης να εκτεθούν σε πολλαπλές σημασίες και χρόνους των λέξεων του λεξιλογίου. Για τους αναδυόμενους δίγλωσσους μαθητές, η χρήση χειρονομιών, πραγματικών φωτογραφιών, αντικειμένων ή σχεδίων μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των λεξιλογικών λέξεων. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενσωματώσουν τη λέξη του λεξιλογίου στη μητρική τους γλώσσα για να παραλληλίσουν τη λέξη στα αγγλικά.

Πηγή: https://www.edutopia.org/article/4-ways-to-teach-vocabulary-and-reading-comprehension