4 απλά βήματα για μάθηση με βάση την ελεύθερη επιλογή

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές σχετικά με τον τρόπο που απορροφούν τις πληροφορίες, δίνοντάς τους πολλαπλές επιλογές για την επίτευξη των μαθησιακών στόχων.

Κάθε χρόνο πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται μουσεία, πάρκα και ιστορικά μνημεία κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πραγματοποιείται αυτό: οικογενειακές παραδόσεις, η σύλληψη της τέλειας φωτογραφίας ή επειδή οι γονείς τους τους ανάγκασαν να πάνε. Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους υπάρχουν και κάποιοι που ελπίζουν να μάθουν κάτι.

Αυτό ίσχυε και για μένα κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης που έκανα σε έναν ιστορικό χώρο. Σταμάτησα στο κέντρο επισκεπτών και ρώτησα την υπεύθυνη φύλακα πώς θα μπορούσα να περάσω καλύτερα τις λίγες ώρες μου, και μου είπε ότι είχα πολλές επιλογές: Μπορούσα να παρακολουθήσω μια ομιλία του φύλακα, να κατεβάσω τη δωρεάν εφαρμογή αυτοπεριήγησης, να αγοράσω έναν οδηγό ή να περιπλανηθώ και να διαβάσω οποιαδήποτε από τις ερμηνευτικές πινακίδες που συναντούσα. Ό,τι κι αν επέλεγα, μου είπε ότι θα έβγαινα με τις ίδιες πληροφορίες, οπότε ήταν απλώς θέμα του τι θεωρούσα καλύτερο για μένα.

Ενημερωθείτε για τα σεμινάρια και πακέτα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και STEAM
από την O3 Out of the Ordinary

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Αυτό που βίωσα είναι γνωστό ως μάθηση ελεύθερης επιλογής, μια εκπαιδευτική προσέγγιση που χρησιμοποιείται σε μουσεία, ζωολογικούς κήπους και εθνικά πάρκα. Ουσιαστικά, οι επισκέπτες συναντούν πολλαπλές επιμελημένες προσκλήσεις που παίρνουν μια μεγάλη ποικιλία μορφών, αφήνοντας την επιλογή σε αυτούς. Ανεξάρτητα από την επιλογή τους, οι πληροφορίες είναι οι ίδιες, ακόμη και αν η μέθοδος ποικίλλει.

Η ελκυστικότητα αυτής της προσέγγισης είναι προφανής. Παρέχει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα επιλογής, ένα ισχυρό εργαλείο δέσμευσης για την προώθηση της μάθησης, όταν άλλοι παράγοντες όπως οι βαθμοί ή η παρακολούθηση δεν αποτελούν τόσο κίνητρο. Είναι επίσης αυτο-καθοδηγούμενη, μια στρατηγική που υποστηρίζει τους μαθητές που μπορεί να είναι αναδυόμενοι δίγλωσσοι, εκείνους που δυσκολεύονται να διαβάσουν σύνθετα κείμενα ή εκείνους που προτιμούν να μαθαίνουν ως μέρος μιας ομαδικής ευκαιρίας. Οι μαθητές επιλέγουν την προσέγγιση που τους εξυπηρετεί καλύτερα. Οι μαθητές που μπορεί να προτιμούν οι πληροφορίες να παρουσιάζονται με συγκεκριμένο τρόπο μπορούν όλοι να έχουν αυτό που θέλουν. Ένας μαθητής μπορεί να βρίσκει πιο κατατοπιστικές τις κινούμενες εικόνες της έκρηξης ενός ηφαιστείου, ενώ ένας άλλος μπορεί να προτιμά λεπτομερείς αναγνώσεις, αλλά και οι δύο θα πάρουν αυτό που προτιμούν.

Αυτή η στρατηγική μπορεί να λειτουργήσει μέσα στην τάξη σας αν ακολουθήσετε μια βασική δομή τεσσάρων τμημάτων.

  1. Παροχή κοινής βάσης. Προτού επιτρέψετε στους μαθητές να εξερευνήσουν μόνοι τους, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι μοιράζονται μια κοινή αντίληψη. Ο προσανατολισμός τους στο θεμελιώδες λεξιλόγιο ή η επανάληψη βασικών εννοιών θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν αυτό που βρίσκουν μόνοι τους ή αυτό που έχετε προετοιμάσει γι’ αυτούς.

Ξεκινήστε με μια ενοποιητική εμπειρία – μια σύντομη ανάγνωση ή ένα επεξηγηματικό βίντεο. Αυτό θα τους βοηθήσει να εισαχθούν στο θέμα, να ενισχύσουν βασικές λεπτομέρειες και να βοηθήσουν στη δημιουργία λεξιλογίου, ενώ ταυτόχρονα θα σας δώσει την ευκαιρία να ελέγξετε διαμορφωτικά την κατανόησή τους. Επιπλέον, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η κατανόηση της ανάγνωσης ή η συγγραφή περίληψης πριν αρχίσει η αυτοκαθοδήγηση. Η παροχή μιας ερώτησης-πλαίσιο για να την έχουν κατά νου καθώς εξερευνούν μόνοι τους βοηθά στην καθοδήγηση της εμπειρίας.

  1. Επιμεληθείτε τις προσκλήσεις. Μετά τη θεμελιώδη δραστηριότητά σας, μοιραστείτε με τους μαθητές τη συλλογή σας από προσκλήσεις μάθησης. Οι προσκλήσεις μπορούν να έχουν πολλές μορφές: ένα έγγραφο Google, ένας απλός ιστότοπος ή μια συλλογή από σταθμούς που διανέμονται σε όλη την τάξη. Όποια μορφή και αν πάρουν, να θυμάστε τα εξής:
  • Περιλάβετε μόνο πηγές που είναι αναπτυξιακά κατάλληλες για την πλειονότητα των μαθητών σας και κρατήστε τα λήμματα εγκυκλοπαίδειας μακριά από τα χέρια των πρώτων αναγνωστών. Αντ’ αυτού, προτιμήστε βιβλία για αρχάριους αναγνώστες ή άρθρα της Newsela, όπου μπορείτε να ελέγξετε τη δυσκολία.
  • Συμπεριλάβετε μια ποικιλία πολυτροπικών πόρων. Τα κείμενα, τα βίντεο, ο ήχος, τα χειριστικά μέσα, ακόμη και οι σταθμοί συζήτησης μεταξύ συνομηλίκων είναι όλες καλές δυνατότητες.
  • Προσπαθήστε να περιορίσετε το εύρος των προσκλήσεών σας. Θα θέλετε να παρέχετε κάποιες επιλογές, αλλά να το κάνετε χωρίς να κατακλύζετε τους μαθητές σας με πάρα πολλές επιλογές. Το πώς μοιάζει ένας κατάλληλος αριθμός εξαρτάται από το επίπεδο της τάξης, οπότε χρησιμοποιήστε τις δικές σας γνώσεις για τους μαθητές σας κατά το σχεδιασμό. Μπορεί να χρειαστεί μια ή δύο προσπάθειες για να το επιλέξετε, οπότε είναι πάντα σκόπιμο να ξεκινάτε με λιγότερους.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι πόροι σας είναι προσβάσιμοι σε ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων και μαθησιακών επιπέδων. Αυτό επιτρέπει στους μαθητές που μπορεί να δυσκολεύονται με συγκεκριμένες μαθησιακές προσκλήσεις να βρουν τελικά αυτές που είναι πιο κατάλληλες γι’ αυτούς.
  1. Δώστε στους μαθητές ισότιμη φωνή. Καθώς οι μαθητές αρχίζουν να ξεφυλλίζουν τη συλλογή πόρων που έχετε δημιουργήσει γι’ αυτούς, ίσως παρατηρήσετε ότι ορισμένοι μαθητές διψούν για περισσότερα. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να τους δώσετε τη δυνατότητα να βρουν τις δικές τους προσθήκες στην προσεκτικά επιμελημένη συλλογή σας.

Αυτό είναι καλό γιατί όχι μόνο παρέχει αυτόματες επεκτάσεις για τους μαθητές με υψηλές επιδόσεις, αλλά σας βοηθά επίσης να βελτιώσετε και να βελτιώσετε τα σχέδιά σας για μελλοντικές τάξεις. Οι μαθητές μπορεί να βρουν πόρους που είναι πιο κατάλληλοι γι’ αυτούς ή να βρουν πράγματα που απλώς σας ξέφυγαν λόγω χρονικών περιορισμών. Το να τους επιτρέψετε να έχουν ρόλο στην εύρεση πραγμάτων που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους ίδιους ή τους συμμαθητές τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συμπεριλάβετε πτυχές της εξατομικευμένης μάθησης στα μαθήματα ελεύθερης επιλογής.

Μπορείτε να το ενθαρρύνετε αυτό επιτρέποντάς τους να αναζητούν στο διαδίκτυο ή συνδέοντάς τα με ιστότοπους που συνδυάζουν καλά τα πολυμέσα με το ακαδημαϊκό περιεχόμενο, όπως το National Geographic Kids ή το PBS Kids.

4. Επιλέξτε τους στόχους σας με προσοχή. Η μάθηση ελεύθερης επιλογής μπορεί σίγουρα να χρησιμοποιηθεί σε κάθε τάξη και σε κάθε τομέα περιεχομένου, αλλά δεν είναι όλοι οι μαθησιακοί στόχοι κατάλληλοι για αυτού του είδους την προσέγγιση. Εάν τα πρότυπα στα οποία εστιάζετε δεν είναι ανοικτού τύπου ή δεν προσφέρονται για μια διαδικασία διερεύνησης, ίσως να θέλετε να σκεφτείτε να κρατήσετε τη μάθηση ελεύθερης επιλογής για μια διαφορετική ενότητα ή διδακτική ακολουθία.

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο εδώ

Δωρεάν Συμβουλευτική

Κλείστε ένα ραντεβού με έναν ειδικό της Ο3
για να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να κρατήσετε τα κορίτσια στο STEAM!